Doğum Borçlanması Nasıl Yapılır

Doğum borçlanması başvurusu, borçlanma talep dilekçesinin Sosyal Güvenlik Kurumu sitesinden indirilerek doldurulması ve Kurumun ilgili birimine gönderilerek veya elden teslim edilerek yapılır.

(Forma ulaşabilmek için buraya tıklayınız…)

Bunun dışında e-devlet üzerinden de doğum borçlanma başvurusu yapılabilir. Doğum borçlanması yaptığınız sürenin hangi sigortalılık statüsünden (SSK/Bağkur/ES) sayılacağı da kritik bir noktadır. Genelde doğumdan önceki son sigortalılık statüsü ne ise doğum borçlanma süresinin de o statüden sayılacağı zannedilmektedir. Ancak bu yanlış bir bilgidir. Doğum borçlanması süresinin statüsü doğumdan önceki değil doğum borçlanması başvurusu yapılan tarihten önceki son sigortalılık statüsü ne ise o statüden sayılmaktadır. Dolayısıyla doğumdan önce SSK’lı olarak çalışan bir kadın daha sonra isteğe bağlı sigortalı iken doğum borçlanmasına başvurur ise doğum borçlanma süresi Bağkur’lu gibi sayılır.

Başvuru Kuruma ulaştıktan sonra Kurum çalışanları tarafından prim borcu hesaplanıp posta yolu ile veya e-devlet üzerinden kişiye tebliğ edilir. Tebliğ tarihinden itibaren bir ay içerisinde borcun ödenmesi gerekmektedir. Bu süre içinde borç ödenmediği durumda başvuru geçersiz sayılacak ve borçlanma için tekrar başvurmak durumunda kalınacaktır.