Erkek sigortalıların askerlik görevlerini yapmak için çalışma hayatlarından ayrılmaları veya ara vermeleri bu dönemde sigortalılık durumlarının devam etmemesine neden olmaktadır. Bu durum emeklilik yaşını etkilemektedir.
Askere giden erkeklerin, askerlikte geçirmiş oldukları sürenin ya tamamının ya da belli bir kısmının emeklilikte geçerli olmak üzere yaşlılık malullük ve ölüm primi yatırılmasına askerlik borçlanması denir. Askerlik borçlanması ile askerde geçirilen günler kişinin prim gün sayısına eklenmektedir. Askerde geçirilen sürenin tamamı veya bir kısmı için borçlanma yapılabilir.
KİMLER ASKERLİK BORÇLANMASI YAPABİLİR?
Askerlik borçlanmasından yararlanabilmek için bazı şartlar vardır.
- Askerlik yapmamış veya muaf olanlar askerlik borçlanmasından yararlanamazlar.
- Askerliğin er veya erbaş olarak yapılması gerekmektedir. Yedek subay okulunda geçen süre de askerlik borçlanmasına dahil edilebilir.
- Askerlik süresince Sosyal Güvenlik Kurumuna şahıs adına çalıştığı iş yerinden vb. herhangi bir prim ödenmemiş olması gerekmektedir.
- Türk vatandaşlığına alınanlardan (zorunlu göçe tabi tutulan) Türk soyluların vatandaşlığa alındıkları tarihte 22 yaşını doldurmuş olanlardan geldikleri ülkelerde yaptıkları askerlik sürelerini belgeleyenler Türkiye’deki emsallerinin yaptığı askerlik süresinden fazla olması hallerinde emsalleri kadar borçlandırılacaklardır.
ASKERLİK BORÇLANMA TUTARI NASIL HESAPLANIR?
Kişi borçlanma yapmadan önce bu tutarın emekli aylık miktarını etkileyeceğini bilmelidir.
Askerlik borçlanması başvurusu askerlik yapan kişinin kendisince veya kişinin ölümü halinde hak sahipleri (eşi ve/veya çocukları) tarafından yapılabilir.
Askerlik borçlanma sürelerine ait prim tutarı başvuru yapılan tarihteki asgari ücret ile asgari ücretin 7,5 katı arasında olmak üzere kişilerin kendilerince belirlenen günlük kazancın % 32’si oranında hesaplanacaktır.
2020 yılındaki asgari ücret tutarlarına göre askerlik borçlanması için en düşük günlük prime esas kazanç tutarı 31,39 TL ile 235,44 TL arasında olacaktır.
ASKERLİK BORÇLANMASI NASIL YAPILIR?
Askerlik borçlanma başvurusu, e devletten veya borçlanma talep dilekçesinin Sosyal Güvenlik Kurumu sitesinden indirilerek doldurulması ile Kurumun ilgili birimine gönderilerek elden verilmesi ya da postayla gönderilerek yapılır.
(Forma ulaşabileceğiniz link için tıklayınız.)
Başvuru Kuruma ulaştıktan sonra Kurum çalışanları tarafından prim borcu hesaplanıp posta yolu ile veya e-devlet üzerinden kişiye tebliğ edilir. Tebliğ tarihinden itibaren bir ay içerisinde borcun ödenmesi gerekmektedir. Bu süre içinde borç ödenmediği durumda başvuru geçersiz sayılacak ve borçlanma için tekrar başvurmak durumunda kalınacaktır.
BORÇLANMA TALEP DİLEKÇESİ NASIL DOLDURULMALI?
Borçlanma Talep Dilekçesi doldurulurken “Ad-Soyad”ın Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartında yazdığı gibi aynen yazılması ve kimlik numarasının doğru yazılması önemlidir. Sosyal Güvenlik Kurumu çalışanları üçüncü ve dördüncü sorularda yer alan sigorta sicil numaraları ve hizmet sürelerini sistemden gördükleri için bu kısımların yazılıp yazılmamasının bir önemi yoktur.
“Borçlanma Miktarının Hesabında Seçilen Günlük Prime Esas Kazanç” bölümü emeklilik maaş miktarını etkileyeceği için dikkatle doldurulmalıdır.
Borçlanmak istenilen hizmetin süresi ve niteliği bölümünde askerde geçirilen sürenin statüsüne göre “Er veya Erbaş Olarak Geçen Süre’’ veya ‘’ Yedek Subay Okulunda Geçen Süre’’ kutusu işaretlenmelidir.
Borçlanmak istenilen süre kısmında sürelerin tamamı şeklinde işaretleme yapıldığı takdirde askerlikte geçen primi yatırılmamış tüm günler için borçlanma yapılacaktır. Emekliliğiniz için gerekli prim gün sayısını doldurmanız için daha az süreye ihtiyacınız var ise bu kısımda askerlik borçlanması yapacağınız süreyi kısıtlayabilir yalnızca ihtiyacınız olan kadar gün sayısı için borçlanma yapabilirsiniz.
Prime Esas Kazanç ve borçlanmak istenilen süreler veya diğer hususlarda sorularınız için bizlere ulaşabilirsiniz.