2019’da yapılan son kanun değişikliği ile “yurtdışı borçlanma” eski avantajlarını büyük ölüçüde kaybetti. Türkiye’de son olarak SSK’lı çalışmanız olsa dahi yurtdışı borçlanma günleriniz artık Bağkur günleri olarak sayılıyor. Ayrıca yurtdışı borçlanma prim oranı da % 32’den % 45’e çıktığı için hem günlük borçlanma maliyeti hem de gerekli prim gün sayısı yükseldi.
Ancak eskiden olduğu kadar olmasa da bazı durumlarda yurtdışı borçlanma ile emekli olmanız yurtdışındaki devlet emeklilik sistemlerine göre hala daha avantajlı olabilir. Örneğin; Türkiye’de herhangi bir çalışması olmayan ancak 1980 yılından beri Almanya’da çalışmakta olan bir kişi 5400 gün yurtdışı borçlanma yaparak (2020 yılı için) yaklaşık 238.000 TL ödeyerek BAĞKUR’dan emekli olabilir. Ancak yaşanılan yabancı ülke ile Türkiye’nin sosyal güvenlik sözleşmesine bağlı olarak imkan varsa önce askerlik ve doğum borçlanması yapılmalıdır. Böylece primi daha düşük olduğu için bu borçlanmalarla toplam ödenecek prim tutarı daha az olacaktır. Bu şartlar altında bağlanacak aylık ise en düşük emekli aylığı olan 2021 yılı için 1.500,00 TL (bu tutar belli aralıklarla kanunla artırılmaktadır) olacaktır. Görüldüğü gibi eskisi kadar avantajlı olmasa da ödenen toplam tutar yaklaşık 10-12 yıl arasında emekli aylığı olarak geri alınmaktadır.
SGK’dan emekli olmanız halinde hem kendiniz hem bakmakla yükümlü olduğunuz kişiler ömür boyu Türkiye’de kamu sağlık hizmetlerinden (GSS) ücretsiz faydalanabilecektir. Son olarak emekli olan kişi vefat ettiğinde yabancı ülkelerin çoğunda geride kalanlara ölüm aylığı bağlanmaz iken SGK’dan emeklilik halinde geride kalan eş ve çocuklara ölüm aylığı bağlanmaktadır. Üstelik erkek çocuğunuz üniversite okuması halinde 25 yaşına kadar ve çoğu ülkede olmayan bir uygulama ile geride kalan eşiniz ve kız çocuğunuz evlenmediği takdirde ömür boyu bu ölüm aylığını alabilmektedir.