Nuve Hukuk Okuyucu modundan çık

Kız Çocuklarının (GSS) Sağlık Yardım Hakları

Kız çocuklarının anne/babaları üzerinden aldıkları sağlık yardımı haklarının süresi bu hakkın ne zaman kazanıldığına göre değişiklik göstermektedir.

5510 sayılı Kanun’un yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 tarihinden önce SSK/Bağkur/Emekli Sandığına tabi çalışan veya bu kurumlardan gelir/aylık alan anne/babaları üzerinden sağlık yardımı hakkı kazanmış olan;

kız çocukları (öğrenim durumlarına da bakılmaksızın) sigortalı çalışmadıkları veya evli olmadıkları sürece hangi yaşta olursa olsun anne/babaları üzerinden sağlık yardımı alabiliyor,

erkek çocukları ise tahsil durumuna göre 18-25 yaşına kadar sağlık yardımı alabiliyor sonrasında alamıyordu.

5510 sayılı Kanunla birlikte 1 Ekim 2008’den sonra ilk defa GSS kapsamına girmiş anne/babaların kız çocukları erkek çocuklardan farklı olarak daha avantajlı olan sağlık yardımlarından yararlanma haklarını kaybetmiş ve erkek çocuklarla aynı şartlara tabi hale gelmişlerdir.

Anne/babası ilk defa 1 Ekim 2008 tarihi sonrasında GGS’li olduğu için bu hakkı 1 Ekim 2008 tarihi sonrasında elde etmiş olan kız ve erkek çocuklar;

doldurana kadar GSS’li ana/babaları üzerinden sağlık yardımı alabilmektedirler. Bu yaşları dolduran veya bu yaşları doldurmadan öğrencilikleri sona eren kız ve erkek çocuklar GSS’li anne/babaları üzerinden sağlık yardımı alamamaktadır.

Ancak 1 Ekim 2008 öncesinde anne/babaları üzerinden sağlık yardım hakkı olan kız çocuklarının bu hakları kazanılmış hak olarak kabul edildiği için evlenmedikleri ve sigortalı çalışmadıkları sürece 1 Ekim 2008 sonrasında da bakmakla yükümlü olunan statüsünde sağlık hizmetlerinden yararlanma hakları devam etmektedir. Bu şekilde 1 Ekim 2008 öncesinde anne/babası üzerinden sağlık yardımı alma hakkı varken sigortalı bir işte çalışmaya başladığı veya evlendiği için sağlık yardım hakkı kesilen kız çocuğu, daha sonra bu işinden ayrılması veya boşanması halinde tekrar anne/babası üzerinden sağlık yardımı alabilmektedir.

Ancak GSS’den faydalanma bakımından malul kız veya erkek çocuklar için bir istisna getirilmiştir. Buna göre kendi sigortalı çalışmasından veya SGK’dan gelir/aylık alması nedeniyle GSS’li olan anne/babanın malul kız veya erkek çocukları, yaşları ne olursa olsun, evli olmadıkları sürece anne/babaları üzerinden bakmakla yükümlü olunan kişi statüsünde sağlık yardımı alabilirler.

Anne/baba üzerinden sağlık yardımlarından yararlanma yönünden 1 Ekim 2008 sonrası şartlara tabi olan yani erkek çocuklarla aynı şartlarla sağlık yardımı alacak kız çocukları aşağıda gruplar halinde sıralanmıştır.

1 Ekim 2008’den önce doğmuş ve anne/babaları üzerinden sağlık yardımı hakkı kazanmış olduğu için yaşları ne olursa olsun, öğrenim durumlarına bakılmaksızın sigortalı çalışmadıkları ve evli olmadıkları sürece anne/babaları üzerinden sağlık yardımı alabilecek kız çocukları ise aşağıda gruplar halinde sıralanmıştır.